måndag 19 december 2016

Vattnet börjar bli kallt.

Det kan vara ett bra namn på detta inlägg med tanke på att det är båtar som hamnar i sjönöd, nästan 1 gång per vecka snart. Senast nu i helgen råkade några illa ut på östra sidan i Vänern i höjd med Gullspång och upp mot Kristinehamn, man kunde läsa om det i GT och att det hade slutat bra, trots allt. För 3 veckor sen hamnade min kamrat Tapani i en fruktansvärd situation vid Brommö N/V då båten började ta in kopiösa mängder med vatten, han har berättat för mig hur total paniken var då båten gick djupare och djupare i vattnet. Alla var på väg att lämna båten då dom stod i vatten och till slut fick igång länspumpen som tidigare strejkat. Man kan ju bara föreställa sig det som går genom huvudet i sådana situationer, allt slutade lyckligt och dom kunde via eskort och ständig kontakt med flygvapnets Herculesplan ta sig in till fastlandet. Man kunde senare konstatera sprickor i akterspegeln som var orsaken till vattenintaget. För några år sedan räddade Timo med sin gamla 520 ett gäng laxtrollare norr om Brommö som fick lämna sin båt och bara spetsen på den stack upp ur vattnet.
En kompis till mig strök nästan med för några år sedan då båten hade tagit in så mkt vatten att den var på väg att sjunka, han skrek på vhf radion att det var allvarligt och jag vart alldeles kall och börja slita upp grejorna, som tur var låg Rini nära Göran och kunde gå jämte honom in till Baggerud, och allt slutade bra trots allt.

Vinterfiske är förknippat med kallt vatten, man måste ha säkra båtar det är det första steget, sen krävs det flera pumpar som kan ta undan vatten som kommer in i mellanskrovet. man måste ha järnkoll på grejorna och inte bara tro att det funkar. Har man självläns som jag vet att det är problem med på den här typen av båtar, då ska den byggas om och kunna stängas.  Det blir som en flaska i diskhon, det bara bubblar in men inte ut.Oerhört viktigt att ni som råkar ut för detta talar om vad som gick fel och vad som var orsaken, så viktigt att tala om för andra som kan hamna i samma situation.

Sen kan man undra hur man bygger båtar också, men det ska jag inte ge mig in på.

skitfiske / kjelle


Inga kommentarer: