måndag 2 mars 2015

Rolands blåa Lagun paradiset på Långalma.

För mig som inbiten laxtrollare är ändå detta stället där jag utgår ifrån flest dagar på året, inte bara för att det ligger 90 min bilväg hemifrån utan för att tiden stått stilla ute på denna plats. Man får ta det som det är det lugnt och fridfullt, containern är proppfull och det luktar skit från torrdasset, men det gör inget. Båten ligger snart där och du har en helt underbar resa ut till Understen i skyddad innerskärgård, bryggan är inte av senaste modell men mkt stabil. Hamnfogden Roland mysigaste mannen man mött på alla resor genom vårt avlånga land, han smyger fram på sin fyrhjuling och bara ler åt oss tokiga laxtrollare. Han fixar så vi har allt och är frysen full får vi lägga i hans frys, inga problem. Fattas det något så ordnar han det med ett inköp i stan om han skall in och handla, så här löser han allt vår Rolando. Vi ska väl försöka skrapa ihop 12-13 dagar i år igen om vi får till det med ledighet och allt övrigt.

Ska vi lägga till lite om hur fiskeplatsen är med för den oinvigde, den är ju lite speciell med sitt stråk mellan Understen och det Nordvästra hörnet av Åland. Platsen närmast Understen är kanske en av dom mest spännande platserna att trolla lax på, djupkurvorna avlöser varandra och man fiskar mellan 40-240 meters djup, strömmarna kan spela en riktiga spratt ibland och man kan tro man är på en älv.Laxen äter ju inte lika mkt när den passerar här utanför men då den klipper i är det ordentligt, ofta grov fisk mellan 10-15 kg och varje år tas det lax som är grövre.
Jag minns som igår då vi tog våran 20,9 år 2007, den helgen togs det 4 st över 20 kg och minns jag rätt vägde Falkens lax 21,3 kg, övriga klossar den helgen vägde 20,1 och 20,4 kg.
Svårfiskat kan det vara med kanske 3-6 st lax på 1 veckas nötande i gengäld brukar det vara bra medelvikt på fisken, samt att den är mkt stark och kampvillig i det 10-12 grader varma vattnet.
Är du sugen på att testa vattnet inför sommaren, kom ihåg att hålla dig undan från farleden som är lastfartygens passage, där ska du inte var då dom kommer. Planera fisket i god tid.

Känner att jag ville lämna den här informationen då det var så enormt med träffar på sista inlägget och många blir sugna på att testa av vattnet. Då kan det ju vara bra att veta vad som gäller därute.

Skitfiske  / Kjelle

1 kommentar:

admin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.