måndag 18 november 2013

Flipper 620

Det fick bli rubriken på detta inlägg, tänkte tipsa lite om vad du kan göra och vad du definitivt ska göra om du nu väljer att göra en trollingmaskin av en Flipper 620. Alla båtar har sina för och nackdelar så även denna av olika skäl så även denna med 35 år på nacken och kan tyckas bör gå i pension snart.

Aktergolvet är ju centralt för ett effektivt fiske så fram med kapmaskin och såga bort det som var i vägen, plastade nya balkar på ytterskrovet och sen ny durk på det plus nya skott(väggar) på det som nu blev akter- och mittofter, föredetta soffor. Vart kanonbra och gav båten ett riktigt lyft, många arbetstimmar men absolut ett måste om man ska ha den till fiske.

Motorvalet med Suzuki 140hp känns bra då man har lite resurser där bak och kan dra av 10kn under marsch. Förbrukningen på en trollingdag på havet 12-14h + 30Nm transport T/R ligger på ca 50liter och jämför man med vår tidigare båt så är skillnaden marginell då den tog ca 45liter på en motsvarande dag.

Det man bör göra och som vi gjort nu i efterhand är att ta bort relingslisten och göra rent på den yta där skroven är nitade och slipa lätt ett par varv runt båten . Låt kanten lufta ordentligt några dagar och smeta sen in skarven med sikaflex 2-3varv med en dag vila så ytan torkar emellan. Lägg sen listen i kokhett vatten ca 1h innan du börjar montera den från fören och bakåt, 2man krävs då listen ska sträckas ut ca 50cm per sida. Fäst med en genomgående skuv/bult längst bak på aktern. Allt klart nu?, nej.. På med mer sikaflex igen och täck skarven mellan list och skrov, snyggast med maskeringstejp på skrovet som bara är att dra bort då du strykit ut sikaflexen jämt. Nu är skrovet tätt mot både brottsjöar och regnskurar, men självklart ska du ha en bra länspump på minimum 100liter/min längst bak i kölsvinet.

Även akterspegeln har sina brister där vatten smyger in mellan skrovsektionerna på dom flesta Flipprar, ta en vass smal kniv och skär ur all gammal tätningsmassa gör rent hela skarven och i med ny sikaflex. Det har vi gjort så nu har vi en torr Flipper. Hur vi upptäckte vattenintaget?, genom de 3 stora förvaringslådorna föröver i kabinen där det plötsligt samlades vatten vilket bara komma ovanifrån via luftspalten mot relingen. Torkade torrt och spolade sen med slang längs relingslisten och visst sipprade det vatten ner i utrymmena under. Ett fenomen som nog återfinns på fler båtar. Det är ingen stor kostnad att åtgärda detta då allt du behöver är några tuber sikaflex, minst +10C och lite fritid.

Vill du ha fler tips så hör gärna av dig, 070-2068413.

// Kjelle

Inga kommentarer: