onsdag 7 juni 2023

Singö Laxfiske.

 Det vart ett riktigt äventyr på alla sätt och vis. Trailade ut till Herräng månd kväll vid 20.30 och väl på plats så fixade vi till all utrustning så det bara skulle vara att lämna bryggan när vi vaknade. Frukost mackor och äggen var kokade och stora matlådor väntade på att bli uppätna.

Vi fick slåss med myggen under vårt jobb i båten och även sen då det skulle sovas. Jag vaknade vid 3.00 ca och det var bara att stiga upp och koka termosar och gå på toa så det var klart. Kl 4.00 startade jag Sukkan och då steg David upp och gjorde sig klar för dagen.

Vi lämnade bryggan strax därefter och en otrolig vacker innerskärgård forslade oss ut på Ålands Hav, alla spön var satta och betena var ute till kl 5.00 sen väntade sjöfrukosten. Vi fick uppleva påslag på spöna av det mest varierande slaget denna dag.

Först ut var en mindre lax/havsöring som tog betet och drog ner plainerlinan utan att orka lösa ut nypan och efter en kort stund så släpper den. Lax nr 2 ger sig på ena djupriggen och två kraftiga utras sen är laxen borta, vi hann inte ta spöt ur hållaren. Lax nr 3 tar även den på en rigg och ett kronhugg vräker ner spöt innan den tar betet och går djupt på styrbords sidan. Men där blir det tvärstopp då en säl griper tag om laxen vi försöker få loss laxen ur sälens käftar men efter en kvart klipper vi linan. Lax nr 4 tar ett ytgående bete viktat med 60 gram bly och bjuder på fina rusningar innan vi tar den i håven vikt 9+. Lax nr 5 ger mig kalla kårar då den i ett påslag som går till historien vräker ner den hårda klingan helt rakt bakåt och spöt är böjt ner över hela klingan!!!! David håller laxen först och säger det är storvarning på grov lax jag tar spöt och David börjar rensa undan spön och riggar men efter 7-8 min händer det som inte får hända....... laxen släpper sitt grepp om skeden och simmar sig fri.  Suck suck suck.....

Nya tag inom kort/ Kjelle

Inga kommentarer: